Forum Romanum

A fórum egy köztér volt az ókori Rómában, mely piac, törvénykezés, és társadalmi központ volt. Rómában 18 fórum volt, ezek közül a Forum Romanum volt a főtér, mely a Palatinus és a Capitolium között volt. Ez volt a fő kapcsolódási pontja a kereskedelemnek és a politikának. A Forum Romanum talaja ingovány volt eredetileg, melyet Tarquinius Priscus száríttatott ki. Körbe lett véve a 220 méter hosszú tér oszlopcsarnokkal, majd beépült. A Forum Romanum két részre tagolódott, hogy a plebejusokat és a patríciusokat szétválassza, továbbá külön volt helye a szenátusnak, a kivégző helynek és a börtönnek.

Forum Romanum romjai Róma

A Forum Romanum a Capitolium és a Palatinus domb völgyében terül el, melynek körülbelüli hossza 220m, míg a szélessége megközítőleg 35-50 méter. Az ókori rómaiak gyakran hívták Forum Magnum (campo di Vaccino)-nak. A fórum előtt egy mocsaras rész volt, de Tarquinius Priscus király feltöltette, majd oszlopos csarnokokat (bazilika) rakatott köré. Az ókori Rómában a város szíve volt a fórum, mely leginkább kereskedelmi és politikai helyszín volt. A római istenek nem hiányozhattak a fórumról, így az isteneknek kisebb templomokat építtettek. Ha a városban valami nagyobb esemény volt, mint kivégzés vagy szenátusi gyűlés, akkor a főtér, vagyis a fórum remek helyként szolgált.

Forum Romanum Róma

Forum Romanum részei

A fórum két részre tagolódott: A Forum Romanum-ra (kelet). Itt a plebejusok, vagyis a köznép gyülekezett, míg a Comitium részén (nyugat) – amely magasabban volt található – a patríciusok számára szolgált. A Comitiumon állt a Curia Hostilia (szenátus) és a Carcer Mamertinus (börtön és kivégzőhely – robur, Tallianum), valamint a Rostra (szószék).

Rengeteg templom állt itt, melyeknek nyomait ma is láthatjuk. Itt volt Saturnus temploma, melyből ma nyolc oszlopa és párkánya látszik, amin a felirat egy helyreállításról szól. Ebben a templomban volt az állami kincstár egészen Róma bukásáig.

Castor és Pollux temploma is a Forum Romanum részét képezte. Ezt a templomot i. e. 484-ben szentelték fel és a rá következő több száz év alatt nagyon sokszor átépítették. Hadrianus császár, aki az Angyalvárat is építette, olyan kimagasló pompával restauráltatta, hogy ez az épület lett a Forum Romanum legfényűzőbb temploma. Ez a templom adott otthont a szenátus üléseinek, továbbá az alapzatban hivatalos helységek voltak. Ma alapját és három oszlopát tekinthetjük meg.

Forum Romanum romjai

A főtéren állt még Vesta temploma és a Vesta-szüzek háza. A templom kör alakú kialakításából arra lehet következtetni, hogy a tűz őrzését már korábban is ezen a helyen végezték a Vesta-szüzek. A közvetlenül mellette álló Vesta-szüzek háza ötven szobát foglalt magában, jelenleg hat szoba került feltárásra.

Róma növekedésével arányosan a Forum Romanum is bővült, újabb és újabb templomokat és bazilikákat építettek. Mivel a hely szélessége adott volt, így észak felé terjeszkedett a tér. A Forum Romanumot mára teljesen feltárták, így a romokat megtekintve fel tudjuk mérni, milyen is lehetett az ókori Róma főtere.

Forum Romanum

Forum Romanum legfontosabb épületei

Via SacraAntoninus és Faustina templomaRomulus templomaConstantinus és Maxentius bazilikájaVesta templomaVesta-szüzek házaSanta Francesca Romana templomaAntiquarium ForenseVénusz és Róma templomaTitus diadalíve, Fürdők romjai, Julius Caesar templomaCastor és Pollux templomaBasilica AemiliaPhocas oszlopaBasilica JuliaRostra, Curia, Septimius Severus diadalíveSaturnus templomaConcordia templomaSanti Luca e Martina

Forum Romanum megközelítése

Metro B Colosseo megálló.

Forum Romanum belépőjegyek

Kombinált jegy: Colosseum, Palatinum Múzeum és a Forum
18-24: 4 euró
18 év alatt 65 év felett 2 euró
18-65 éves kor között 18 euró

Forum Romanum nyitva tartás

08:30-19:00.

Zárva: január 1., december 25.