Trevi-kút

A Trevi-kút (fontana di Trevi) a világ talán legismertebb szökőkútja. A 17. században Nicolo Salvi építette. A szökőkutat 3 út út találkozásához építették, ezért is hívják Triviumnak (az ókorban a Trivium 3 alap tantárgyat is jelentett. Nyelvtan, logika és rhetoric-művészet).

Az ókori Rómában az Aqua Virgo vízvezeték végpontja volt. A Virgo elnevezés egy legendán alapult, miszerint i. e. 19-ben egy szűz segített a római mérnököknek megtalálni azt a forrást, mely azután a vízvezetéket táplálta. A kút homlokzatán örökítették meg a jelenetet. A Római Birodalom bukása után a vízvezeték tönkrement, utána csak a XV. században került sor a felújítására V. Miklós pápa által, aki ennek révén szerette volna a város vízellátási rendszerét kibővíteni.

trevi kút Róma

A kútnak nagyon rögös útja volt, hogy jelenkori formáját megkaphassa. Az ókorban az Albani-dombságról szállította a vízvezeték egészen a triviumig vezette a vizet a fürdőhöz. Míg Róma virágzott, addig a kútnak is biztonságos helye volt az örök városban. A Birodalom bukását követően V. Miklós Pápa újította fel a megrongálódott vízvezetéket, azért, hogy biztosítsa Róma vízellátásának bővítését. Az Aqua Vergine megépítésekor a hármas út találkozásánál egy medencét építettek Leon Battista Alberti tervei alapján. Bernini azért építette fel a szökőkutat a jelenlegi helyén, mert így a pápa ráláthatott a Quirinale-palotából. A pápa halála miatt ez az átépítés nem lett befejezve és a kút újabb évszázadon keresztül félkészen állt.

A XVIII. században XII. Kelemen pápa elbontatta a kutat és megbízta Nicolo Salvit az újra építéssel. Salvi halála után Giuseppe Pannini fejezte be az építkezést 1762-ben. Mindezek ellenére a pápa már közel harminc évvel korábban felavatta az új kutat félkész állapotban.

trevi-kút róma

A 18. században rengeteg olasz művészt foglalkoztatott a kút újjáépítésének kérdése, többek között Nichola Michetti-t vagy akár Luigi Van Vittelit.

A Trevi-kút felépítése

A Trevi-kút leginkább egy diadalívhez hasonlít, hatalmas központi fülkéjével és két oldalsó kisebb fülkéjével. Magassága 26 méter, szélessége 20 méter. Medencéje téglalap alakú, melynek széleit lekerekítették. A középső fülkét korinthoszi oszlopok határolják, itt láthatjuk a tenger istenét, Neptunuszt. A két szélső fülkében a Tisztaság és Bőség istennőinek szobra áll.

trevi kút szobrok

A szoborcsoport

A szoborcsoport témája a víz megfékezése. A középső szobor Neptunuszt ábrázolja, aki a tengerek istene az olasz mitológiában. A többi szobron a tritonok találhatók, akik éppen hippokampuszokat szelídítenek. A bal oldalon található vad hippokampusz a háborgó tengert szimbolizálja, míg a jobb oldali hippokampuszból nyugodtság árad, amely a nyugodt tengert próbálja sugallani. A felül található fülkékben pedig a Bőség és a Tisztaság istennőinek a szobra látható.

trevi kút szoborcsoport

A kút legendája, hagyománya

Olyan monda fűződik a Trevi-kúthoz, amely szerint, ha valaki bedob egy pénzérmét a kút vízébe, akkor még biztosan visszatérhet Rómába. A Three coins in the Fountain című filmben pedig azt állították, hogy ha 2 érmét dobsz a kútba segít a házastárs keresésében, míg ha 3-at akkor a válásban segédkezik.