Villa Borghese

Az angolpark, ahol a Villa Borghese elhelyezkedik, mintegy 80 hektáron terül el, így Róma második legnagyobb parkja. A parkban rengeteg sétány és szobor található, továbbá egy mesterséges tó. A park 1902-ben került köztulajdonba, addig a Borghese családé volt, csakúgy, mint a csodás kastély, a Villa Borghese, mely ma egy múzeumnak ad helyet, a Galleria Borghese-nek. Sok értékes műalkotást nézhetünk itt meg, a „főszereplő” mégis Bernini.

Villa Borghese Róma

Bernininek nagyon sok alkotását tartalmazza a galéria. Bernini és a villa kapcsolódási pontja egészen érdekes volt, hiszen a művész fő mecénása Scipione Borghese volt, akit később V. Pál pápa néven ismerhettek. A pápa nagyon sok megbízással látta el Berninit, talán ezért is olyan kicsit, mintha az alkotások „otthon” lennének a Villa Borghese galériájában. Megtekinthetjük itt Az Amalteai kecske elnevezésű szoborcsoportot, melyet a művész 17 évesen készített. Itt láthatjuk Borghese első megrendelését is, egy életnagyságú szoborcsoportot, mely Aenas-t és Anchises-t jeleníti meg, aminek 2,20 méteres magassága lenyűgöző. Tovább haladva meglátjuk Apollo és Daphné szobrát, amint a nimfa a napisten elől menekül. Ezek után a Proserpina elrablása szobor is megtekintést érdemel, továbbá egy pápai mellszobor is van a kastélyban.

Villa Borghese

A kastélyban járva azt is megfigyelhetjük, hogy az épület belseje és környezete mennyire szépen van kivitelezve. A galéria igyekszik a kor művészetét a lehető legszélesebb skálán bemutatni számunkra. A galéria másik érdekessége, hogy szinte teljes magányban szemlélhetjük a műveket, hiszen a kastélyban száznál több látogató egyszerre nem tartózkodhat. Ez egy kis kellemetlenséggel járhat, hiszen előre be kell jelentkezni a jegyvásárlást illetően, de amikor a műalkotásokat csodáljuk, akkor nagy előny, hogy nincs körülöttünk embertömeg.