Piazza Venezia

A Piazza Venezia kétezer év óta Róma legforgalmasabb tere. Itt futnak össze a város legfontosabb útjai. Nagyon sok látnivaló akad a téren, akár egy napot is el lehet tölteni sétálva és nézelődve.

A Palazzo Venezia palotát II. Pál pápa építtette a XV. század közepén. Az épület egyszerű vonalaival, barna homlokzatával és fehér márvány ablakkereteivel esztétikus látványt nyújt. Az épületben sokan megfordultak az idők során. Először Velence követsége talált benne otthonra, azután a vatikáni osztrák-magyar követség, a XX. században még Mussolini is használta főhadiszállásnak, az erkélyről gyakran intézett beszédet a néphez. Jelenleg múzeumként működik, ez a Museo di Palazzo Venezia. Gyűjteménye felbecsülhetetlen értéket képvisel. Két teremben helyezkedik el az ezüst és ékszer gyűjtemény, továbbá megnézhetünk a múzeumban egy fegyver gyűjteményt. Ez az épület volt az alapja egy egészen új városképnek Rómában. Ide fut be az egyik legősibb útvonal, a Corso. Itt rendezte II. Pál pápa az első ünnepi karnevált. A teret a palotával szemben kibővítették. A Palazzo Venezia-hoz tartozik a Szent Márk bazilika, mely itt áll a IV. század óta, de azóta több átalakítást is végeztek rajta, főként a XV. század második felében Pietro Barbo bíboros megrendelésére. A belső részen a XVIII. században végeztek teljes átalakítást. A bazilika terén áll a város egyik érdekes szobra, Madama Lucrezia. Ez egy beszélő szobor, melyből több is van a városban. A beszélő szobor elnevezés onnan ered, hogy valaha a nép gúnyiratokat tett rájuk, ezen a módon kivitelezve a szólás szabadságot.

Piazza Venezia Róma

A Piazza Venezián áll II. Viktor Emánuel király lovasszobra, melyet Itália egyesítésének emlékére emeltek a XIX. század végén. Az emlékmű elkészítése 40 évig tartott, szikrázóan fehér, carrarai márványból készült. Az emlékműnél egy lépcsősor vezet az ismeretlen katona sírjához, ahol folyamatos díszőrség van. A lépcsősor két oldalán két szökőkút van, melyek a Tirrén-tengert és az Adriai-tengert jelképezik, középen pedig a lovasszobor áll, mely E. Chiaradia műve. Az árkádsort szobrok díszítik, melyek az itáliai tartományokat szimbolizálják. Az oszlopcsarnok tetején pedig Viktóriát, a győzelem istennőjét láthatjuk egy bronzból öntött négyesfogatban. Az épületben egy tudományos intézet működik, mely a XIX. századi szabadságharc időszakával foglalkozik, továbbá itt látogatható egy múzeum és egy levéltár is.

Piazza Venezia tér Róma

A Piazza Venezia közelében áll a Santa Maria di Loretto templom, mely görög kereszt alaprajzú, kupolája nyolcszöget formáz. A templomot Antonio da Sangallo tervezte, Jacopo del Duca fejezte be a reneszánsz időszak legvégén. Elengedhetetlenül hozzá tartozik a városképhez.