Via Sacra

A Via Sacra út sok országban megtalálható, de elsődlegesen Rómához köthető. Az ősi Róma főútja, amely templomokkal és kormányzati épületekkel volt tele. Napjainkban ez a hely romok tömkelege, viszont az Ókori római időkben egészen másképp festett.

A főút a római fórumon vezet át Titus Diadalívétől egészen fel a Capitolinus hegyre, ahol Jupiter temploma áll és az ókorban itt áldozták fel a rabokat Jupiter-nek, a rómaiak főistenének. Az út jobb oldalán található a a Júlia Bazilika, a Julius Ceasar Bíróság romjai és balra pedig Phocas oszlopa.

Phocas oszlopa 608-ban készült el és Phocas bizánci császár tiszteletére állították. Ez a legjobb útszakasz, hogy a Colosseumtól eljuthass a Palatine-ig és a Forum Romanumhoz.

A szenátorok itt beszélték meg a politikai eseményeket, itt szövögették a titkos gyilkosságok részleteit, katonai dicsőséggel rendelkező zsoldosok közimádat részesei lehettek, kereskedők itt adták el a behozott áruikat és az egzotikus luxus termékeket is előszeretettel árulták ezen a környéken.

A rabszolgák itt kerültek a legjobb áron értékesítésre, hiszen a legtöbb gazdag, befolyással bíró személy itt élte a mindennapjait.