Colosseum

A Colosseum szó mindenki számára egyet jelent Rómával, hiszen eme remek építmény egyik kiemelkedő látványossága az örök városnak. A Colosseum egy hatalmas amfiteátrum, mely egy római találmány. Röviden a lényege az, hogy egy elliptikus alaprajzú aréna, amely hatalmas ülősorral rendelkező nézőtérrel rendelkezett, hogy a látványosságokat a nézők biztonságból tekinthessék meg.

Római Colosseum

A Colosseum története

Vespasianus császár korában épült a Colosseum, a Forum Romanum délkeleti részében. A keleti része a Forum Romanumnak a köznépé volt, így az elhelyezéséből kiindulva a köznépsz szórakoztatására létrehozott létesítményt képviselt az “aréna”. IE 80-ban készült el. A legendás megnyitón Titus, Vespanius utóda köszönthette Róma polgárait. A megnyitó keretében 5000 vadállatot vonultattak fel.

A Colosseum név csak a középkorban ragadt rá az Amphiteátrumra, a közelben található Nero szoborról, a Colossusról.  Eredetileg Amphiteatrum Flaviumnak hívták, amely arra szolgált, hogy gladiátor- és állatviadalokat rendezhessenek benne a római nép szórakoztatására. 

Colosseum

A colosseum egy hatalmas elliptikus alakú “szórakoztató központ”, amely méreteivel hatalmas nézősereg szórakoztatását tudta megoldani. Több, mint 50 ezer ember kényelmes szórakoztatását tudták megoldani. Ez úgy volt lehetséges, hogy 188 méter hosszú, 156 méter széles és 48,5m magas épületkomplexumot mérnöki pontossággal alkották meg. Az építészek olyan járatokat és és felvonókat helyeztek el az épületben, amelyekkel megoldották a vadállatok az arénába való juttatását minden probléma nélkül. Az aréna 86*54 méter méretekkel büszkélkedhetett. Ráadásul arra is figyeltek a tervezők, hogy ha az időjárás úgy követeli, akkor a negyedik, azaz a legfelső emeleten található talpkövek és konzolok segítségével egy sátort vonhattak a colosseum nagy része felé.

Colosseum Róma