Spanyol lépcső

Róma középpontjában található a Piazza di Spagna, a Spanyol lépcső. Nevét a téren lévő spanyol nagykövetségről kapta, mely a mai napig itt helyezkedik el. A lépcső tetején láthatjuk magasodni a Trinitá dei Monti templomot. Lent a téren, a lépcső legalján van a Fontana di Barcaccia, a léket kapott márvány hajó.

A hatalmas díszlépcsőt F. De Sanctis tervezte a XVIII. század legelején. A lépcsőt leginkább egy kitárt karhoz szokták hasonlítani, mely magához öleli környezetét, hogy azután derékban karcsúsodjon, mielőtt újra szétáradna. Kétoldalt rámpa szegélyezi a lépcsőt egészen az egyiptomi obeliszkig. A fenti téren elhelyezkedő templomot a XVI. században építették, melynek homlokzatát két harangtorony fogja közre.

spanyol lépcső róma

A téren elhelyezkedő Fontana di Barcaccia egy léket kapott hajót formáz. A szökőkút igényességét mai napig nem tudják, Pietro Bernininek vagy fiának, Gianlorenzónak tulajdonítsák. Ezt a kutat is az Aqua Vergine vize táplálja.

A lépcső két oldala már a XVIII. századtól telve volt fogadókkal és szállókkal. Ezeket főként angol arisztokraták és művészek látogatták, ezért azóta is angol gettónak hívják ezt a környéket. Ezek egyikében halt meg John Keats angol költő 1821-ben, itt van most a Keats-Shelley Emlékház és Múzeum. Vele szemben van a Babington Tea-szalon, melyet a XIX. század legvégén nyitottak Babington és Cargill kisasszonyok.

Spanyol Lépcső Róma - Piazza di Spagna

A térről sok híres utca indul ki. A via Margutta sok festőnek és sok kiállításnak adott otthont az elmúlt évszázadokban. A via del Babuino régiség kereskedésekkel volt telve. A via Condottin pedig megtalálhatjuk Olaszország legrégebbi kávéházát, a Caffé Greco-t. A kávéház rendszeres vendégei voltak Goethe, Andersen, Ibsen, Joyce, Byron, Shelly és Keats. Továbbá zeneszerzők is látogatták rendszeresen a kávéházat, többek között Liszt Ferenc, Wagner és Bizet. Állítólag Casanovának is a kedvenc találkozó helye volt a Caffé Greco.