Antoninus és Faustina temploma

Antoninus és Faustina temploma egy ősi római templom Rómában, az ókeresztény időkből származó San Lorenzo in Miranda templom lett beleépítve a most látható templomba.

A Forum Romanum-on található, a Via Sacra úton, szemben a már nem látható Regia-val. 141-ben kezdte építtetni Antoninus Pius az istenített, de halott feleségének, Faustina-nak. Antoninus Pius halálát követően a templom megkapta az Antoninus és Faustina temploma nevet Marcus Aureliusnak, Antoninus utódjának köszönhetően. Az épület magas platformú peperino (a rómaiak hívták így a barna és szürke vulkanikus tufát) alapon áll. Később két ajánló feliratot helyeztek el rajta, amin az áll, hogy “Divo Antonino et Divae Faustinae Ex S.C.” , ami azt jelenti, hogy az isteni Antoninus és az isteni Faustina-nak, a szenátus rendeletével.

A Pronaosza-nak(előcsarnok) 10 euboiai cippolinmárványból faragott 17 méteres oszlop teszi szebbé a bejáratot. A templom létezéséről írási bizonyíték elsőként talán a 11. században lehetett, pontosabban a “Mirabilia Urbis Romae” (Róma városának csodái) szövegben lehetett róla olvasni. Ez a szöveg, vagy inkább útmutató arra szolgált, hogy a zarándokok és “turisták” számára segítsen megismerni Róma csodás városát. Úgy tartják, hogy itt ítélték halálra Szent Lőrincet.

1429/30 körül V. Martin pápa a templomot a Collegio degli Speziali-nak (Kémikusok és Gyógynövénytanok Főiskolája) ajánlotta fel és ebben az időben ezt a helyet hivatalosan úgy ismerték, hogy Universitas Aromatorium. Még most is használják a templom egy részét és itt található egy múzeum is, ahol egy gyógyszer receptet őriznek, melyet Raphael (Raffaello Sanzio, festő és építész) írt alá. Az oldalsó kápolnákat csak később építették a templomhoz. A templom részbe le lett rombolva és az oldalsó kápolnákat is lebontották1 536-ban, hogy visszaállítsák az ősi templomot, V. Károly német-római császár látogatása miatt. A templomban található főoltár vászon anyag Pietro da Cortona-tól származik, míg az első kápolnában látható Madonna és a gyerek szentekkel(1626) Domenichino-tól. A templom a legtöbb alkalommal zárva található, viszont esélyed van bejutni csütörtökönként 10 és 12 között.