Róma 3 nap alatt

Amennyiben Rómában járnál és van pár nap szabad kapacitásod, akkor Róma 3 nap alatt is rengeteg feledhetetlen élményt kínálhat számodra. Szeretnélek megismertetni veled egy Róma útvonal tervet, amellyel talán a legjobban járhatjátok körbe az ősi várost. Természetesen mielőtt nekivágnál tankolj fel jó adag vízzel, főleg ha nyáron tervezed a kiruccanást, hiszen a rengeteg látogató mellett nehéz és drága is vízhez jutni.

Első nap Rómában

Ha csak egy napod van Rómában, az első dolog amit tenned kell(ene), hogy foglalj még legalább 3 napot. Róma sajnos nem egy napos túrákra épült, így érdemesebb legalább 1 hétben gondolkodni. Első lépésben szerezz be egy kényelmes cipőt és célozd meg a Palatine domb és a Spanyol lépcső közötti területet. Kezdésnek vár a Colosseum, amely az egyik legcsodálatosabb római építmény. Spórolj időt magadnak és vásárold meg a Colosseumba a jegyed már a Palatine dombtól nem messze a jegyirodánál. A Colosseum után mászd meg a Palatine dombot, Róma szülőhelyét és csodáld meg a panoráma kilátást Római óváros központjára, a Forum Romanumra.

Forum Romanum romjai

Ne tétovázz sokat, hiszen sok van még vissza a napi programból. Veselkedj neki a Forum Romanumnak és vedd az irányt a Capitoline domb felé. Itt megtalálhatod a híres Piazza del Campidoglio teret, melyet Michelangelo tervezett és a Capitoline múzeumot. Előbb egyél egy nagyot és utána csodáld meg a Capitoline múzeumot, de hagyd a múzeumot a 3. napra. Gyors kajákat találhatsz a Capitoline domb mögött a Piazza Venezia tér körül. Egy kiadós ebéd után csodáld meg a közelben található II. Victor Emmanuel emlékszobrot és indulj meg a Via del Corso irányába. A Corso úton haladva eljuthatsz a Pantheonhoz, amely a Piazza de la Rotonda téren található. Egy kis kiadós nézelődést követően, fújj egy nagyot és látogasd meg a közeli Trevi-kútat. Dobj bele egy érmét – mert szerencsét hozhat neked – és ha bedobtál egy adag jégkrémet indulj meg a Trevi-kút mögötti utcákon, amely a a divatos római butikokba, boltokba vezet téged. Egy kis pénzköltést követően az úton haladva elérhetsz a Spanyol lépcsőig. Mászd meg a spanyol lépcsőt és nyomás a Borghese Park, ahol végignézheted a naplementét, ahogyan beborítja az örök várost. Ha még van egy kis erőd, akkor irány a Trastevere negyed busszal, vagy akár metróval. Itt rengeteg éttermet, bárt találhatsz magadnak, amely az ízlésednek, sőt a pénztárcádnak is megfelelhet.

Trastevere

Második nap Rómában

Egy kevés alvást követően kezdődhet a második nap, amely szintén fárasztó lehet számodra, de meg fogja érni. A 2. nap délelőttje a Vatikán államé lesz elsősorban. Készülj fel a hatalmas tömegre. Kezd a napot a Vatikán Múzeumban és a Sixtusi-kápolnában. Ha már teljesen beállt a nyakad a meseszép Michelangelo készítette mennyezettől, vedd célba a Szent Péter Bazilika épületét. De még mielőtt bemennél a bazilikába ne felejtsd el megcsodálni a Szent Péter teret. A téren rengeteg szobor található, így miközben átverekeded magad a tömegen, nyugodtan vess pár pillantást a szobrokra. A Szent Péter Bazilika megkönnyebbülést fog jelenteni számodra, hiszen a tömeg is csökkenni fog.

Róma 3 nap alatt Vatikán

Fontos megjegyezni, hogy szerdánként és vasárnaponként esélyed van látni a pápát, ha éppen a Vatikánban található, így érdemes úgy ütemezni a programokat. A bazilika után látogass el a postára és vegyél magadnak pár képeslapot és küld el szeretteidnek a világ legkisebb országából. Itt az idő ebédelni és ha találtál magadnak egy kis ebédre alkalmas helyet, akkor szusszanj egyet, majd irány a Tiberiusz folyó partja. A part mentén haladva vedd az irányt az Angyalvár felé. Angyalvárat követően a folyó másik partján vár téged a Piazza Navona és a Campo de Fiori (virág piac). A közelben rengeteg étterem található és ha megéheznél, akkor megkóstolhatod a mesés római kajákat is. Meg kell jegyeznem, hogy a környék híres a night clubjairól és hatalmas tömegről, amely még késő este is jellemzi a teret. Ha jól fel vagy öltözve akkor partizhatsz a helyiekkel a Tescaccio negyedben, a város déli részén. Az egész városban pezseg az élet az éjszaka folyamán is, így akárhova mész, mindenhol találhatsz szórakozóhelyet magadnak.

Piazza Navona Róma

Harmadik nap Rómában

A harmadik nap reggelén indulj el felfedezni a Capitoline múzeumot. A 3 legöregebb múzeum a világon, tele római ereklyékkel és művészeti alkotásokkal. A 3 múzeum egy földalatti galériával van összeköttetésben. Itt láthatod az óriás Konstantin bronz fejétől kezdve Bernini medúza fejszobráig bezárólag. A folyó partjától nem messze keress magadnak egy éttermet nem messze az Isola Tibertina-tól és a délután visszamaradó részében már maradhatnak számodra a szabad programok. Ha továbbra is szeretnéd, hogy adjunk egy-két tippet, akkor szerintünk nézd meg Róma rejtett kincseit: Diocletianus termái a Piazza Repubblica téren. Ez volt a legnagyobb a maga korában és a fürdő gyökerei i.e 300-ig nyúlnak vissza.

Diocletianus termái Róma

Itt található az Octagonal Hall, egy korábbi gimnázium. 3 kilométerre délre a Colosseumtól találhatod meg az ősi Via Appia utat, amely az ősi Rómába vezet. Az útra érkezve rengeteg rom, kávézó, ösvény és katakomba található.Ezen az úton feszítették keresztre a keresztényeket, akiket nem égethettek el a város falain belül.

+1 nap – Negyedik nap Rómában

Ha tetszett a Borghese park, akkor ajánljuk számodra a Borghese múzeumot is. A múzeumba való bejutáshoz előre be kell jelentkezned, de megéri megtenni, hiszen Caravaggio, Raphael, Titian és Rubens mesterműveit is megtekintheted. Az Ostia Antica, vagyis az ősi kikötő egy órányira található a várostól nyugatra.

Ostia Antica

A Tivoli kert és a d’Este villa volt a nyári rezidenciája Hadrian uralkodónak,a mely még most is mesés színekben pompázik. Az egész kert szökőkutakkal, szobrokkal és barokk korabeli elemekkel van teletűzdelve. Északra a várostól található a Lago Bracciano, amely egy impozáns tavas terület, rengeteg növénnyel és 3 középkori falucskával a part mentén. Mindezek mellett várak, templomok és villák váltják egymást a közelben. Kitűnő lehetőség azok számára, akik besokalltak a római nyüzsgéstől. A közelben levő partoknál található Civitavecchia, a mediterrán város is.

Nagy vonalakban ismertettem négy napot, amely sok embernek egy hetes túrának felel meg, viszont valaki be tudja járni az általunk ajánlott útvonalat 3-4 nap alatt is. Természetesen Rómában rengeteg látnivaló van, így nem is próbálkoztunk azzal, hogy mindent leírjunk nektek, de remélem egy kezdetleges útitervnek tökéletesen megfelel.