Phocas oszlopa

Phocas oszlopa, Róma városában a Forum Romanum-on található a Rostra előtt. Az oszlopot Phocas bizánci császár tiszteletére állították 608 augusztus 1.-én és ez lett a fórum utolsó építménye.

A korinthoszi stílusú oszlop 13,6 méter magas és négyszögletes alakzatú fehér márvány talapzaton áll. Az oszlop talapzatának az alsó része téglából épült, de ezt a régészek csak a 19. századi ásatáson fedezhették fel.

Napjainkig nem tisztázódott, hogy miért állították a szobrot, viszont feltételezések ettől függetlenül vannak, de egyik se igazán állja meg a helyét. Egy biztos, hogy ebben az időben a Pantheon keresztény templom lett, köszönhetően Phocas-nak, aki eladományozta a templomot IV. Bonifácnak.

Phocas oszlopa

Feltételezések alapján a szobrot azért helyezték el az építmény tetején, hogy ezzel a az Smaragdus megköszönhesse, amiért segítette visszaállítani a ravennai pozícióját. Az oszlopot 608-ban állították, viszont az oszlop feltételezhetően negyedik században készült és ezt az oszlopot több alkalommal is újrahasznosították. Az oszlop előfordulhat, hogy régebben is itt állt és 608-ban csak Phocas szobrát helyezték el a tetején a ravennai exarcha parancsára.

A szobor alig pár évig volt az oszlop tetején, majd miután megölték és megkínozták Phocas-t utána a szobrot is eltávolították a helyéről. A szobor hollétéről azóta sincs hír.