Piazza Navona

Róma gyönyörű tere, a Piazza Navona egy ókori stadionból formálódott ilyenné. A stadiont i. sz. 86-ban Domitianus császár építtette. A stadion befogadóképessége 15 ezer néző volt. A keresztény üldözés ideje alatt kivégzések színtere volt. Egy ilyen alkalommal halt itt mártír halált a 13 éves Ágnes, aki egy előkelő család gyermeke volt. Halálának helyszínén később templomot állítottak emlékére. A középkorban lovastornákat tartottak itt és ünnepi felvonulásokat. A XV. században IV. Sixtus pápa a legjelentősebb piacot is idetelepítette. A XVI. század elején itt égették el Luther Márton írásait.

Piazza Navona Róma

I. Ince pápa idején lett a tér ókori stílusban kialakítva. A pápa az ókori vízi játékokat felelevenítve és részben átalakítva bevezette a Festa del Lago ünnepségeket, mely során az augusztusi hétvégéken a szökőkutak vizével elárasztották a teret, mely a rekkenő hőségre való tekintettel nagyon jó szórakozás volt az emberek számára, önfeledten játszottak, vigadtak a vízben. A tér nyugati felén épült fel a Pamphili család palotája, mely közvetlenül a Szent Ágnes templomhoz kapcsolódik. A palota homlokzata és kupolája szervesen össze lett építve, ami akkoriban nem volt jellemző az itáliai építészetben.

Piazza Navona

A Piazza Navona térhatását erősen befolyásolja a három díszkút összefüggése. A középső, a Fontana dei Fiumi alapjául egy obeliszk szolgál, lábánál négy szobor, mely négy folyót szimbolizál. A kutat Bernini tervezte és építtette. A déli oldalon lévő Fontana del Moro szobrainak központi alakját szintén Bernini készítette, a többi Della Porta alkotása. Az északi kút, a Fontana del Nettuno egy elpusztult kút helyén épült és szintén Della Porta és Bernini közös alkotása. Amennyiben figyeljük a három díszkutat, a középső felé van irányítva a figyelem, olyan érzés, mintha a három kút láncolata tartaná össze a teret.

A tér épületei közül még három templom van, amit érdemes feltétlenül megnézni, a Santa Maria dell’ Anima a XVI. századból, a Santa Maria della Pace a XV. századból és a Palazzo Pamphili a XVII. századból.

Piazza Navona megközelítése

Busz: 62, 64, 70, 81, 87, 115, 116, 492, 628,

Villamos: 8

Metro:  B Colosseo