Vatikán Múzeum

A Vatikán Múzeum (olaszul: Musei Vaticani) Vatikán városában (államában) található és több kisebb múzeumot foglal magában. Az itt található gyűjtemény a világ legértékesebb Rómához kapcsolódó gyűjteménye, mely már az ókortól kezdve felhalmozott régészeti kincseket mutatja be a látogatók számára. Felsorolni is nehéz az itt található népekkel foglalkozó kincseket, így ezt meghagyom mások számára, mert ehhez egy könyv is kevés lenne. A legismertebb része a múzeumnak a Sixtus-kápolna.

II. Július pápa építtette a múzeumot a 16. században. A Sixtusi kápolna világhírű mennyezete Michelangelo nevéhez, míg a múzeum dekorációja Raphael nevéhez fűződik. 2012-ben a Vatikán Múzeumot 5 millió ember látogatta meg.

A Vatikán Múzeum megalapításának történetét egy márvány szoborba vésték bele, melyet több mint 500 évvel ezelőtt vásároltak. Ez a szobor volt a Laokoón csoport, melyet 1506 január 14.-én fedeztek fel egy szőlőskertben, a Santa Maria Maggiore bazilika közelében. A szobor felfedezését követően a pápa egy hónapon belül a nyilvánosság elé tárta a szobrot a Vatikánban.

Vatikán Múzeum

A múzeumok:

• Vatikáni-képtár festmény gyűjtemények tárháza, ahol megtalálhatod Michelangelo, Rafaello és Fra Angelico képeit.
• Museo Pio-Clementino legfőképp görög – római szobrokat találhatunk a múzeumban. XIV. Kelemen pápa alapította 1771-ben a múzeumot, innen ered a neve is. 54 szoba található a múzeumban és a legutolsó a Sixtus-kápolna.

Pár fontosabb galéria/szoba a Clementino múzeumban:

1. Görög kereszt galéria (Sala a Croce Greca): Constance(Nagy Konstantin lánya), Szent Ilona(Nagy Konstantin anyja), és Nagy Konstantin szarkofágja
2. Sala Rotonda: olyan, mint egy miniatűr Pantheon, ősi mozaikokat találhatunk a padlón és ősi szobrokkal van tele a szoba, mint például Hercules szobra.
3. Galleria delle Statue: rengeteg értékes szobrot rejteget a szoba. Az Alvó Ariadne és Menander mellszobra, továbbá a Barberini gyertyatartó.
4. Galleria dei Busti: Rengeteg ősi mellszobor
5. Gabinetto delle Maschere: A szoba a nevét onnan kapta, hogy a galéria padlóján mozaikok találhatóak, melyeket az Adriana villában találtak. A padlón ősi színházi maszkok láthatóak. A fal mellett jó pár híres szobor is található., beleértve a Három Grácia szobrot.
6. Sala delle Muse: A szobában található az Apollo csoport és a 9 múzsa, melyet híres görög szobrászok készítettek.
7. Sala degli Animali: a szoba azért kapta ezt a nevet, mert itt rengeteg ősi állat szobra látható

• Museo Gregoriano Egizio (Gregorián-egyiptomi Múzeum) XVI: Gergely pápa alapította 1839-ben. ősi egyiptomi kincseket találhatunk leginkább a múzeumban.
• Museo Gregoriano Etrusco (Gregorián-etruszk Múzeum) XVI. Gergely pápa alapította a múzeumot.

Vatikán Múzeum

A múzeumban 8 galéria található és leginkább etruszk tárgyakat tekinthetünk meg, melyeket leginkább ásatások folytán találtak meg az évszázadok során. Vázák, szarkofágok, bronz tárgyak és a Guglielmi kollekció.

• Musei di Antichità Classiche
• Museo Pio Cristiano (Lapidari Cristiano és Ebraico)
• Museo Missionario-Etnologico
• Museo Sacro (könyvtár)
• Museo Gregoriano Profano
• Museo Storico Vaticano
• Museo Chiaramonti
• Museo Filatelico e Numismatico (Numizmatikai gyűjtemény)
• Collezione d’Arte Religiosa Moderna (Modern vallásos művészeti gyűjtemény)

Vatikán Múzeumok és Sixtus-kápolna belépőjegy vásárlás