Basilica Aemilia

Az Amelia Bazilika i.e. 179-ben épült Marcus Lepidus és Marcus Fulvius Nobilior cenzorok támogatásával egy régebbi épület helyére. A bazilika kibővítése Aemilius Paulushoz kapcsolható. I.e. 14-ben a bazilika leégett és Augustus építtette újra. Az 5. században a bazilikát lerombolták az Alaric által vezetett Gótok. Később Alaric azt állította, hogy nem szánt szándékkal rombolta le az épületet, viszont az itt történt tűzeset nyomait az épület még napjainkban is magán viseli. A padlója zöld pöttyökkel borított, köszönhetően a réz pénzérméknek, amiket beleolvasztottak a márványba. Az oxidációnak köszönhetően a réz zöld foltokat hagyott a padlón, amiket mindenki kiszúrhat, ha  a padlót vizsgálja.

Az épület két emeletből állt. A fórum mellett egy vásárlói árkád kapott helyet. Az épület két soros 100 méter hosszú kolonnádokból állt. Első körben a a négyszögletes csarnoka kolonnádokkal volt díszítve. Később ez a rész háromhajóssá lett bővítve. A talaj színes márványborítást kapott, míg a tető pedig bronz cseréppel volt lefedve.

Az i.e. ötödik században  számos hentes bolt volt található a mostani épület helyén és a legenda szerint itt ölte meg Lucius Verginius a lányát egy hentespultból elvett késsel, mivel a lány Marcus Antonius “rabszolgája” lett és Appius Claudius cliens-e lett. A cliens akkoriban szabad embert jelentett, akit anyagilag az ura támogatott. Cserébe az anyagi támogatásért a cliens politikai és egyéb más dolgokat ajánlott fel. Mikor Virginia cliens-é vált, akkor az apja távol volt Rómától a seregével. Mikor Marcus Claudius a bíróság elé állt, hogy Virginiát a rabszolgájává fogadja a bíróság elfogadta a kérelmét. Viszont ez nem volt igazán fair döntés a bíróság részéről, hiszen a bíró Appius Claudius volt. Mikor Virginia apja hazatért Róma városába már nem volt esélye felszabadítani a lányát, ezért megölte őt és ezzel szabadította fel a rabszolgaság alól.

A Basilica Aemilia remek helyen helyezkedett el a Forum Romanumon, így gyakori találkozó pontja volt a a környező paloták vendégeinek. Mivel a bazilika mindenki számára vonzó és csodálatos látvány volt, így nem csak a király számára volt fenntartva, hanem gazdagtól-szegényig mindenki használhatta.