Pantheon

A római Pantheon az egyik legrégebbi, de egyben legépebb örökség, melyet Róma meg tudott őrizni az utókor számára. A templom a római pogány isteneknek épült. A téglába belevésték, hogy A.D 118 és 125, vagyis 118-től 125-ig építették.

Hadrian császár (117-138) rendelte el a Pantheon újraépítését, lecserélve Augustus barátjának, Marcus Agrippa Pantheonját (épült: i.e. 27), amely 80-ban égett le.

Aki szemben áll a Pantheonnal az még most is láthatja a régi Pantheon feliratát, melyet latinul vésetett falba Marcus Agrippa:

“M. AGRIPPA.L.F.COSTERTIUM.FECIT” – magyarul valahogy így szólna a fordítás: “Marcus Agrippa, Lucius fia, 3 consullá választása után”.

Agrippa az Actiumi csata emlékére építette meg  a Pantheont. Hadrian császár rengeteg építkezést rendelt el az uralkodása alatt, de összesen csak egy helyen találhatjuk meg a nevét, mégpedig az apja templomán. Ez a templom pedig a Temple of Trajan, vagyis Trajan temploma, melyet Trajan’s Forum-nál lehet megtekinteni. A Pantheonon is Agrippa neve áll, nem pedig Hadrian császáré.

A felirat alatt eredetileg egy szobornak kellene lenni, mely a Titánok harcát ábrázolta, de ez mára sajnos eltűnt.. Az óriás bronz ajtó egy cella bejáratát védi, melyet elvileg arannyal vontak be, de ez is eltűnt az évszázadok alatt.

Pantheon belső kupola

A Pantheon eredeti célja máig ismeretlen, azon kívül, hogy templomként tekintettek rá. Arra se tudtak rájönni, hogy a római lakosok mit csináltak a templom falain belül, hiszen ez nem egy szokványos római építmény volt, mint például amiket láthatunk a Forum Romanum-on. A Pantheon jelenleg is eredeti formájában tekinthető meg, kiváló minőségben, mivel Phocas uralkodó VIII: Boniface pápának adományozta 608-ban és azóta templomként használják.

A Pantheon felépítése

A legmegdöbbentőbb a Pantheonban maga az épület szerkezete, felépítése. A templom struktúrája egymásba vágó ívekből áll. Ezek az ívek 8 kőoszlopon nyugszanak, amely 8 kerekített ívnek szolgáltat támasztékot. A kupolát egy rakás ív szolgálja ki, mely függőlegesen halad körbe. Ezzel az íves megvalósítással a rómaiak rájöttek arra, hogy miképp oldják meg a hatalmas tömegű és monumentális építmények felépítését. A kupola felé haladva folyamatosan könnyebb anyagokat használtak, hogy ezzel is csökkentsék az épület oszlopainak a terheltségét. A legalsóbb részekre travertin-t használtak, majd feljebb mésztufa és travertin keveréket. A következő szinten pedig tégla és mésztufa került felhasználásra. Legvégül pedig habkő, vagy más néven tajtékkőt használtak a kupola tetejéhez, mert ez volt a legkönnyebb anyag amit fel tudtak akkoriban használni. Tervben volt, hogy faállványzatot használnának az építkezéshez, de ez nagyon költséges lett volna, ha legaljától kezdve egy akkori korban használt faszerkezettel oldották volna meg.

Pantheon Róma

A tervezés pontossága fenomenális. Ha a rotundra (bármely kerek építmény lehet, ha van kör forma az alaprajzában), melynek az alaprajzában található kerek kupoláját megfordítanánk, akkor egy az egyben passzolna a Rotundrába. A bejáratnál található kolonádok szinte majdnem elzárják a belátást a kupola hátuljába, de ez egy római sajátosság volt akkoriban, így kötelező építőelemnek számított.

A folyosó bejáratánál Augustus és Agrippa szobra található. A  Pantheon belső magassága és hossza teljesen megegyezik(145 római láb, amely 43,2 méter).

Az építész sajnos nem maradt meg az utókor számára. A belső márvány díszítés a későbbiek folyamán került be a Pantheonba. A belső térbe behulló csapadékot még a mai napon is eltudja vezetni a 2 ezer éve megépített szennyvízcsatorna és a lezúduló eső remek látványosságot is tud kínálni a nagyközönség számára. A római reneszánsz korában sírhelyéül szolgált jó pár fontos személynek, mint például II. Vittorio Emanuele-nek, vagy akár Umberto-nak de nem legutolsó sorban  és a reneszánsz festőnek Raphaelnek és feleségének. Az egyszerű matematikával létrehozott építmény még most is lenyűgözi a jelenkori építészeket.

Pantheon megközelítése

Busz: 62,64,492 Largo Argentina

Metro: A vonal Ottaviano

Pantheon belépőjegy

Ingyenes belépés!

Pantheon nyitva tartás

8:30-19:30. Vasárnap: 09:00-18:00. Ünnepnapokon: 09:00-13:00. Zárva: január 1., május 1., december 25.