Saturnus temploma

A Forum Romanum és Capitolium dombja között található a Saturnus temploma Róma óvárosában. A templom eredetileg i.e. 497-ben épült fel és később 360-380 között építették fel. Saturnus volt a mezőgazdaság és az idő istene, akit a görög Kronosszal azonosítottak. Kincstárként használták a templomot és a rómaiak legnépszerűbb fesztiváljának a decemberi Saturnalia alkalmával az istenséget helyezték a középpontba. Ez volt a “romlottság” ünnepe, legalábbis a történelemírók szerint.

A templomot Lucius Manatius Plancus i.e állította helyre először, melyet az Alpokban folytatott hadjáratok bevételeiből szponzorált. Ez volt a legnagyobb privát személyes adomány a császárság kora előtt. 4 évszázaddal később Saturnus templomát újra újjáépítették egy hatalmas tűzvész után(a homlokzaton található felirat árulkodik erről). Az újjáépítés i.u. 360 és 380 között történhetett. Ennek a restaurálásnak a célja az volt, hogy a szenátus ezzel a tettel akarta bizonyítani a népnek, hogy ellenáll a kereszténység térhódításának az örök városban.

Napjainkban az épületből összesen 8 oszlop maradt, az is a proanas részéből, ami travertine talapzaton áll. Még látható pár lépcső is itt, amely feltételezhetően a kincstárba vezető szakaszhoz tartozott. Minden oszlop egyiptomi gránitból készült, az első 6 szürke Mons Claudianus, a két oldalsó rózsaszín pedig Aswan-ból származik.

Csak 3 oszlop volt monolit( egy nagyobb tömbből álló oszlop), a többi két darabból áll össze. A Jónikus Nagykezdőbetüket Thászosz-i márványba vésték bele a 4. századi felújítás alkalmával. A párkánygerenda az akantuszlevelekkel i.e. 30-ig nyúlik vissza. Feltételezhetően ez megmenekült a i.e. 42-es tűzben. 4 oszlop ebből a korból maradt fenn. A maradék négyet pedig a 4. században csatolták az épülethez. Ezek feltételezhetően rablásból vagy más épületekből lettek eltulajdonítva.
A homlokzaton található felirat 360-380 környékén került fel az épületre.

SENATUS POPULUSQUE ROMANUS / INCENDIO CONSUMPTUM RESTITUIT Tűzben megsemmisült / A szenátus és Róma népe állította helyre