Angyalvár

Az angyalvár (olasz: Castel Sant’Angelo, latin Moles Hadriani) Hadrianus síremléke  az örök városban.

135 és 139 között épült a halukarnasszoszi mauzóleum mintájára. Az épület 84 méter élhosszúságú kocka, melyre egy hatalmas, megközelítőleg 60 méteres átmérőjű hengert. A henger belsejében 4 hatalmas kamra található, melyeken spirális folyosó ível keresztül. Az évszázadok során leginkább erődként szolgált, viszont Aurelianus császár korában a védőfal központi erődjeként szolgált.

A pápák az avignoni fogságot követően fellegváruknak tekintették az Angyalvárat. III. Miklós pápa egy titkos alagúttal kötötte össze a Vatikánt a fellegvárral (Passetto di Borgo). VI Sándor pápa védelmi okokból 4 bástyát építtetett a fellegvárra. Mikor börtönként funkcionált az Angyalvár, akkor olyan személyek raboskodtak itt, mint Giordano Bruno, vagy Cagliostro.

Angyalvár Róma

Az Angyalvár később pápai rezidenciaként is szolgált, amikor béke honolt Rómában. Annyira tetszett a pápáknak a vár, hogy pápai lakosztályt hoztak létre maguknak. V. Miklós pápa korában kezdődtek az építkezések, de végül csak III. Pál pápa próbálhatta ki az elkészült lakosztályt (Sala Paolina). Rafaello tanítványai remek munkát végeztek a díszítéssel és mesés mitológiai freskókat álmodtak a lakosztály falaira.

A név legendája

A VI. század végén hatalmas pestis pusztított Rómában és I. Gergely pápa könyörgő menetet tartott, hogy megbékítse istent. A legenda úgy tartja, hogy Gergely pápa meglátta a vár tetején Szent Mihály Arkangyalt, aki éppen visszatette kardját a hüvelyébe. Ezzel a szimbolikus jelzéssel adta tudomásul Gergely pápának, hogy vége a pusztító járványnak. Az épület tetejére először Szent Mihályt ábrázoló márványszobrot készített Baccio da Montelupo, majd 1753-ban  a márványszobor helyén Peter Anton von Verschaffelt bronzszobra kapott helyet.

Angyalvár múzeum Róma

Az Angyalvár szerepe napjainkban

1870-től az Angyalvár az állam tulajdonába került és börtön, majd később kaszárnya szerepét töltötte be. 1905-től az Angyalvár restaurálását rendeltek el, majd a felújítását követően múzeummá alakítják át. Az ide látogató turisták megtekinthetik a császárok temetkezőfülkéit és rengeteg az épülethez tartozó tárlatot is.

Angyalvár megközelítése

Busz: 23, 34, 40, 46, 49, 62, 64, 87, 271, 280, 926, 990

Metro: A vonal Lepanto

Belépőjegy

18-25 év: 7 euró

18 év alatt és 65 év felett: ingyenes

18 és 65 között: 10,50 euró

Nyitva tartás

Kedd – Vasárnap: 09:00-19:30 (pénztárzárás: 18:30). Hétfőnként, december 25.-én és január 1.-én zárva.