Castor és Pollux temploma

Castor és Pollux temploma a Forum Romanumon, Róma városában található és eredetileg i.e. 484-ben épült, majd Tiberius i.u. 6-ban újjáépítette. Napjainkban már csak 3 oszlop látható az egykor legendás templomból.

A görög és a római mitológia szerint Castor és Pollux ikertestvérek voltak, akiknek Leda és Zeusz (Jupiter) voltak a szülei. A történet egyenértékű a Dioszkuroszok-kal, Castor halandóként, míg Pollux halhatatlanként született. Mindketten tökéletes lovasok és vadászok voltak. A Castor és Pollux kultúra Rómát is elérte, köszönhetően a dél-itáliai görög befolyásnak. Írásos formában 570-530 között említették őket először.

A kultusz  hamar elterjedt az északi Latium felé is, ahol az ikreknek tanúsítanak egy győzelmet is. A legenda szerint két fiatalember fehér lovakon hirtelen feltűntek a semmiből július 15.-én a Regillusi-tónál (Latium melletti tó) történt ütközet alatt 499( vagy 496-ban). Később a Forum Romanum mellett található  Juturna forrásnál  (közel található a későbbi Castor és Pollux templomához) itatták a lovaikat, miután hírül vitték a rómaiaknak a győztes csata hírét.

Miután a rómaiak megnyerték a csatát, amely jelentős győzelmet jelentett a Latinok felett, a győztes Aulus Postumius fogadalmat tett a Dioscuri (Dioszkuroszok) számára, hogy templomot építtet nekik. Az ígéretét alig 10 év alatt végre is tudta hajtani. Az első Castor és Pollux tiszteletére épült templom a Forum Romanumon épült i.e. 484-ben. A templomot i.e. 168-ban helyreállították, köszönhetően a római győzelemnek Makedónia, majd 117-ben Dalmatia felett.

I.e. 14-ben( vagy i.e. 9-ben) egy tűzeset miatt több épületet restaurálni kellett a Forumon. Augustus bevállalta Castor és Polux templomának újjáépítését, mivel szorosan kapcsolódott császári kultuszhoz az épület. A fesztivál napja január 27.-e lett és a Dioscuri-ból ebben az időben a császári hercegekre, Gaius-ra és Lucius Ceasar-ra asszociáltak. Mindkét testvér meghalt mielőtt az új templom teljes egészében elkészülhetett volna és így a templomot Tiberius-nak és testvérének Drusus-nak ajánlották fel.

Castor és Pollux temploma Rómában

A templom talán a 4. században kezdett összeomlani. A 15. századra már csak összesen 3 oszlop maradt az egykor dicsőséges templomból.

Régen, mikor még az épület teljes pompájában díszelgett egy tökéletesen alakítható épület volt. A pódium 7 méter magas és 32 x 50 méteres méretekkel büszkélkedhetett. Belül 25 kis kamra kapott helyet, feltételezhetően ezekben a termekben valamiféle mérés és súlyhoz kapcsolódó hivatal működött. Egyről bebizonyosodott, hogy fogorvos használta a kis kamrát. A pódium elsősorban a szónoklás miatt épült. Ezért is kapott helyet a pódium elején egy szónokló platform, amit később inkább egy lépcsővé alakítottak át a 3. században.

A templom valójában egy Korinthoszi Peripterosz, amit olasz márványból készítettek. A peripterosz egy ókori templom fajta, aminél a cellát egy oszlopsor(perisztaszisz) veszi körül és az így létrejött körfolyósót pedig pteron-nak nevezzük. A templom elején és végén 8-8 oszlop állt, oldalanként pedig 11. Ezek az oszlopok 14,8 méteres magasak, plusz 3,8 méter volt még hozzá a korona párkányzata.

Fesztiválok és események: A római időkben a kálvária parádé minden év július 15.-én tartották meg, megemlékezvén a Regillus-tó-nál aratott dicsőséges győzelemre. A parádét 2 fiatal férfi vezette, akik Castort és Pollux-szot játszották el 5000 lovag társaságában. A lovagok pajzsot és lándzsát tartottak maguknál, llila köppenyt és oliva koszorút viseltek.