Julius Ceasar temploma

Ceasar halálának legfontosabb momentumai ismertek a történészek számára. Ceasar halála előtt pár nappal egy jós megjövendölte Ceasar-nak, hogy óvakodjon március idusától.

A római szenátus a Curia Hostilia-ban szokott összeülni, viszont egy tűzvészt követően a Theatrum Pompeiumba hívta össze a szenátus tagjait Ceasar i.e. 44 március 15.-én. A gyűlés kezdetekor Ceasar-t megtámadta a szenátorok tagjaiból álló csoport, akik összesen 23(vagy 35) szúrással végeztek az uralkodóval.

Julius Ceasar halálát követően egy elefántcsontból készült kocsival vitték a Venus Venetrix templom ravatalozójába, ahol Antonius elmondta a gyászbeszédét és felolvasta Ceasar végrendeletét is, majd a testet a halotti máglyára vitték. A máglyának a helyén nem sokkal később Augustus templomot emeltetett a legendás vezér számára.

Az épületet i.e. 42-ben mutatta be a triumvirátus a nagyközönségnek és 29 augusztus 18.-án Ceasar számára ajánlotta fel a templomot és ezzel megalkotta a templomok építésének tradícióját a kiemelkedő uralkodók számára.