Rostra

A Rostra Róma ókori központjában a Forum Romanum-on található és az ókori Róma kiemelt nyilvános szószéke volt. A szószék központi elhelyezkedése miatt remek népcsalogató funkcióval rendelkezett és a város legfontosabb útjainak találkozópontjainál kapott helyet, nem messze a Septimus Severus diadalívétől.

A nevét a (6 hadihajó kos) kifejezésből kapta, mivel az i.e. 338-as Antiumi csatában megszerzett orrlemezekből építették a Rostra emelvényét. A szónokok eredetileg a Comitium felé fordulva szónokoltak, viszont későbbiek folyamán, leginkább Caius Gracchus-nak köszönhetően a Forum felé szónokoltak. Julius Ceasar az eredeti Rostra-t teljesen eltörölte a föld színéről és ezzel is jelezve a lakosságnak, hogy a köztársaság minden egyes elvét el szeretné tiporni és egyeduralmat szeretne megvalósítani a birodalomban. Későbbiek folyamán Ceasar a napjainkban látható Rostrát építette meg.

Az évszázadok alatt számos alkalommal restaurálták az emelvényt köztük Hadrianus, Septimus Severus, majd végül Junius Valentinus is.