Róma tömegközlekedés

Ha Róma, akkor séta, látnivaló, séta, nevezetesség, séta, műemlék, séta és így tovább. A történelmi belváros a Colosseumtól, a Phanteonon keresztül, a Trevi-kúton át a Spanyol lépcsőig összesen 2,5 km-t foglal magában, így a látnivalók nagy része, egymástól nem messze, gyalog is felkereshető.

Több cég városnéző buszai is járják a várost, melyekre ha jegyet váltunk (napi vagy két napi), akkor a busz útvonalának bármelyik megállójában (általában nevezetességeknél van a megálló) fel-le szállhatunk egész nap. Figyelem! Fokozottan figyeljünk testi épségünkre, és ügyeljünk arra, hogy biztonságban átérjünk az út túloldalára, ugyanis Rómában a robogósok gátlástalanul és a gyalogosokat sem féltve közlekedben a belvárosban.

Római Metró

Rómában 3 metróvonal van: Ezek a városközpontot és a legfontosabb műemlékeket fedik le, mint például a Colosseum, a Spanyol lépcső és a Vatikán Múzeum.  A C vonal a város lakott részein halad keresztül, és a turisták számára kevésbé hasznos. A 30 km hosszú C vonal a San Giovanni, Colosseo és Ottaviano állomásoknál keresztezi  az A és B metróvonalakat. Elég nehéz Rómában metrót építeni, ugyanis annyi ókori emlék van még ma is a város alatt, hogy szinte lehetetlen elkerülni őket egy-egy ásatás során.

Róma metró térkép

Buszok Rómában

241 buszvonallal rendelkezik Róma, de mivel napközben meglehetősen nagy a csúcsforgalom, így érdemes őket kevesebbet használni, vagy ha mégis, akkor minél rövidebb útvonalon tegyük ezt. A buszok 05:30-24:00 óráig közlekednek. 00:10-05:30 között az ”N” jelű éjszakai buszokat lehet használni. A központi állomás a Terminin található.

A 110-es busz (Rómában Trambus), amely 08:30 és 20:30 között, negyed óránként közlekedik a Termini állomástól, 15 € jegyárért érinti Róma fő nevezetességeit: Colosseum, Piazza Venezia, Szt. Péter tér, Ara Pacis, Trevi kút, és így tovább.

Római buszközlekedés

Villamosközlekedés Rómában

6 villamosvonallal találkozhatunk Rómában, melyek lassan közlekednek. Majdnem az egész várost behálózzák, de inkább a Termini-től keletre a legsűrűbb a hálózat. A vonalak 05:30-24:00-ig működnek.

Jegyek, bérletek

B.I.T.: 1 € – általános jegy, érvényes egy metró útra vagy 75 percnyi buszhasználatra.
B.I.G.: 4 € – napi jegy korlátlan utazásra Rómán belül.
B.T.I.: 11 € – 3 napos turistajegy korlátlan utazásra Rómán belül.
C.I.S.: 16 € – heti jegy.

A Roma Pass-hoz kapott Roma trasport-tal a római tömegközlekedési hálózat ingyen vehető igénybe.