Trastevere

Trastevere a 13. kerülete Rómának, amely a Tiberisz bal partján található, délre a Vatikáni államtól. A kerület neve a latin trans Tiberim szóból ered, mely jelentése “túl a Tiberiszen”. A logója a kerületnek egy arany fejű oroszlán vörös háttérrel, a jelentése ismeretlen. Északon a Borgo, vagyis Róma 14. kerülete található.

Róma királyi periódusában (i.e. 753-509) ez a rész az ellenséges etruszkoké volt, a rómaiak Ripa Etrusca (etruszki partnak) nevezték. Róma meghódította ezt a területet, hogy a Tiberiusz mindkét partja felett megszerezzék a hatalmat, de egyenlőre ide nem terveztek épületet. Valójában az összeköttetést a a város és a Trasvere között egy fahíd szolgáltatta, melyet úgy neveztek, hogy Pons Sublicius(híd fa cölöpökön).

Trastevere

A Római köztársaság idején(megközelítőleg i.e. 509) rengeteg tengerész és halász, aki a folyóból élt letelepedett Rómában és ahogy nőtt Róma lakossága úgy kezdtek el kacsintgatni a közeli Trastevere kerület felé. Bevándorlók keletről, leginkább zsidók és szíriaiak közkedvelt lakóövezete lett. Augustus idejében Rómát 14 régióra osztották. A modern Trastevere a 14. régió besorolást kapta és elnevezték Trans Tiberimnek.

A római köztársaság óta a negyed kiemelt zsidó közösség központja lett, amely a középkor végéig maradt fenn.

A vagyonos császári korban kiemelt Római szereplők a villájuk építkezésére a legideálisabb helyszínnek Trastevere-t választották. Clodia( Catallus “barátja”) és Julius Caesar( a kertes villája volt a Horti Caesaris) is kihasználta a hely kínálta lehetőségeket. A régióban található a két legősibb temploma Rómának, a Titulus Callixti, amely később a Basilica di Maria nevet viselte és a Titulus Cecilae, vagyis a Santa Cecilia. A folyó jobb partjára telepítettek egy erődöt, mely a Gianicolo hegyet felügyelte a portyázó germán törzsektől.

Trastevere látnivalók

A középkorban Trastevere keskeny, kanyargós szabálytalan utcákkal rendelkezett, mert a mignani(épületek előtti kis dolgok) elfoglalták a utak nagy részét és nehéz volt a csomagok szállítása a negyeden keresztül. A 15. század végére a mignani-kat eltávolították, de ettől függetlenül a szűk kanyargós utcákkal járó problémák ugyanúgy megmaradtak. A gazdag és szegény házak között hatalmas különbségek voltak. 15. századig, pontosabban IV. Sixtus pápáig ráadásul járdával se rendelkezett a körzet. A járdásítás kezdetekor téglát használtak, majd később inkább a sampietrini-t(macskakő) részesítették előnyben, mivel a macskakövön jobban lehetett árut szállítani. A negyed elszigeteltségének köszönhetően az itt lakók saját kultúrával rendelkeztek és az itt lakókat Trasteverini-nek nevezték el. XIV. Benedict pápa kibővítette a kerület határait, mellyel nagyobb teret adhattak a sajátos kerületnek.

Trastevere napjainkig

A kerület napjainkig meg tudta őrizni a népszerűségét a középkori házak és a macskaköves útnak köszönhetően. Az éjszakai élet elég pörgős errefelé és a turisták imádják az itt található kocsmákat és éttermeket, melyek még a középkori időket tükrözték. A kerületben rengeteg külföldi akadémiai oktatási lehetőség található, leginkább amerikai tanulók számára. Itt található a Róma Amerikai egyeteme és a John Cabbot egyetem(mindegyik privát amerikai akadémia). Az amerikai akadémia, a római campusa a Thomas More bölcsészettudományi főiskolának. A kanadai Waterloo építészeti egyetem (szeptember és december között) és az amerikai Pratt építészeti intézet nemzetközi diákoknak kínál ideális tanulási lehetőséget.

Trastevere Róma

Rengeteg emigráns művészben hagyott nyomot a mesés Trastevere, mely szinte vonzotta őket ebbe a római kerületbe. A hatvanas, hetvenes években az amerikai zenész és zeneszerző Frederic Rzewski és Richard Teielbaum, a Musica Viva elettronica Viva tagjai is a városrészt választották otthonul. Sergio Leone, az olasz weszternek mestere nőtt fel a Viale Glorioso-n (egy emléktáblát is készítettek a kiemelkedő olasz személynek. Sergio a közeli privát iskolában tanult. Ennio Morricone a híres film zeneszerző ugyanabba az osztályba járt évekig, mint Sergio Leone.