Caracalla termái

Caracalla termái (olaszul Terme di Caracalla) a második legnagyobb római publikus fürdő.

A Római Birodalom összes városában voltak közfürdők. Ezek az épületek voltak a legnagyobbak a városokban. Az egész birodalomban a második legnagyobb közfürdő Rómában volt. Septimius Severus császár kezdte az építkezést 206-ban, Caracalla császár avatta fel 216-ban.

Caracalla fürdőépülete 33 hektárnyi területen épült. Maga az épület 228 méter hosszú, 116 méter széles és 38 méter magas volt. Napi vízhasználata hozzávetőlegesen 20 ezer köbméter volt. Egyidejűleg 1600 vendéget tudott fogadni a fürdő. A meleg vizet fatüzelésű vízmelegítők biztosították egy bonyolult rendszeren keresztül.

Az épületben kétemeletes oszlopcsarnok és helyiségsor zárta körbe a fürdő épületet. Hátul a fürdő körüli teret épületek zárják le. A lépcső két oldalán könyvtár helyezkedett el, mögötte volt a három fő helység, a hideg, a meleg és a forróvizes medence. Az oldalt lévő helyiségek szolgáltak vetkőzésre. A fürdő kertjében szökőkutak és szobrok voltak, a helyiségeket mozaikok díszítették.

Caracalla termái nem egy átlagos közfürdő volt, hanem egy szórakoztató központ, egy társadalmi érintkezési pont az emberek számára. A könyvtár, a galériák, a hatalmas kert mind erről tanúskodnak. A fürdőn belül még külön szolgáltató egységek is voltak, mint üzletek, bárok és bordélyház. Valószínű, hogy ezeknek a szolgáltatásoknak a bevételei tartották fent a fürdőt, mert a fennmaradt írások arról tájékoztatnak, hogy a fürdőbe való belépés ingyenes volt, a fenntartása viszont roppant költséges.

Caracalla termái Róma

A fürdő építése

A fürdő 212 és 216 között épült Caracalla uralkodása alatt. Chris Scarre (archeológus, író) hosszabb építési időt feltételezett, megközelítőlegesen 211-217 között vélte az építés pontos intervallumát. Az építés folyamán naponta 2000 tonna nyersanyagot kellett (volna) felhasználniuk ahhoz, hogy elkészítsék 6 év alatt. Úgy vélik, hogy a az alaprajz elkészítése Septimus Severus nevéhez fűződik. A pontos építési időben még nem biztosak a történészek. Jelenleg Róma egyik impozáns építménye.

A fürdőt a 6. századig használták, amikor lerombolták a hidraulikus eszközöket. A fürdő ingyenes volt mindenki számára. Az épületet úgynevezett római fűtéssel, a hypocausttal (Latin hypocaustum, görög hypocauston) melegítették. A lényege ennek a fűtésnek, hogy a padló alatt szénnel melegítették fel a vizet, mely a fürdőt táplálta. Ezt a 19. századig használták. Az Aqua Marcia vízvezeték – mely Caracalla nevéhez fűződik- azért épült, hogy kiszolgálja a fürdőt. Később Garbrecht és Manderscheid újraépítette a jelenlegi helyén a vízvezetéket.

A 19. és 20. században a fürdő designja sok modern kori építészt, művészt megihletett, így például a St George’s Hall Liverpoolban, vagy a Pennsylvania vasútállomás New Yorkban a fürdő alapjaiból vettél az ötletet. Az 1960-as nyári olimpiai játékokon a gimnasztika versenyszám helyszíne volt. 2009-ben a közeli L’Aquila-n történt földrengés megrongálta az épületet.

Caracalla termái mozaikok

A fürdőben eredetileg hatalmas jó minőségű szobrokat láthattak a fürdőzők, például egy jól ismert darabot, melyet később sikerült is helyre sikerült hozniuk. Ilyen például a Farnese Bika vagy a Farnese Hercules és jó pár 3. századi hazafi figura is megmenekült(ezek jelenleg a Museo di Capodimonte múzeumban található Nápolyban). Az egyik ilyen legendás szobor a 4 méteres Asclepius(a gyógyszer gyógyulás…. istene)

A Caracalla fürdő komplexum

 A Caracalla fürdő komplexum inkább volt pihenő központ, mint egy dedikált fürdő. A fürdőközpont tartalmazott egy hatalmas nyilvános könyvtárat is. Ahogyan az összes ókori római könyvtárban, itt is két külön terem volt amely méretei megegyeztek. Az egyik a görög nyelvű könyveket tartalmazta, míg a másik a latin szövegű könyveket.

A fürdő egy központi frigadarium (hideg szoba), amely 55.7 * 24 méteres méretekkel büszkélkedhetett és 32.9 méter magasságig boltívek határolták. A dupla medence tepidarium (közepes) és a coldarium (meleg szoba) 35 méter átmérőjű volt, ráadásul 2 palaestras-sal ( “tornaterem”, ahol birkózás és boxolást lehetett gyakorolni)  is rendelekzett pluszban . A fürdő északi végében volt található a natatio avagy az úszómedence. A natatio egy tető nélküli bronz tükrökkel ellátott épület volt, ahol a napfény világította meg a medence területét. Az egész fürdő épület magassága 6 méter volt, elég magas ahhoz, hogy tárolókat és kemencéket helyezzenek el benne.

A könyvtárak az exedrae részen volt található, amely a fürdő keleti és nyugati oldalán kapott helyet. Az egész északi fal az árusoknak, kis boltoknak volt fenntartva. A Marcian vízvezeték táplálta a déli falnál található víztározókat, ahonnan a fürdő kapta a vízet.

A Caracalla termái megközelítőleg 25 hektáron helyezkedett el. A fürdő épület 228 méter hosszú és 116 méter széles volt és megközelítőleg 38,5 méter magas. A fürdő körülbelül 1600 fürdőzőt tudott kényelmesen kiszolgálni. Napjainkban a fürdő nyaranta ad otthont a Rome Opera (Teatro dell’Opera di Roma) színháznak.

 Nyitvatartási idő:  9:00-19:00 keddtől vasárnapig
9:00-14:00 hétfőn