A Lazio és a Roma mérkőzése az egyik legősibb derbi a labdarúgásban

Ahogy Magyarországon, úgy minden ország labdarúgásában van egy-két kifejezetten nagy múltra visszatekintő, őrületes futballderbi. A sportfogadás tippek között is kifejezetten népszerűek az olyan meccsek, mint a Barcelona-Real Madrid, az FTC-Újpest, vagy éppen az Everton-Liverpool rangadók. Olaszországban pedig ott van a Lazio vs Roma, avagy a Derby della Capitale.

Az A.S. Roma és az S.S. Lazio közötti fővárosi rangadó nem csak a labdarúgás miatt, hanem a meccsek előtt és után, a pályán kívüli események okán is mindig ott van a címlapokon. Annyira kiemelkedő ez a meccs, hogy Róma nevezetességei közé is sorolható az utazók számára. A következőkben röviden megnézzük a mérkőzés történetét!

A Lazio vs AS Roma meccs története röviden

Az S.S. Lazio csapatát Róma Prati kerületében alapították 1900-ban. Az ezt követő években három római csapat jött még létre a fővárosban. Pár évtizeddel később kormányzati szándék merült fel arra, hogy egyetlen római csapatot hozzanak létre a négy akkor létező gárda összevonásával. Egy katonai vezető beavatkozásának köszönhetően a Lazio kimaradt ebből és a másik három csapatból született meg az A.S. Roma 1927-ben.

Itt már létrejött az első meghatározó tényezője is a szembenállásnak, hiszen a Prati kerület alapvetően a közép- és felsőosztály kerülete volt a városban, míg a sokáig otthontalan Róma a munkásosztály csapatai közé tartozott. A Derby della Capitale számára további érdekes feszültséget generál az, hogy az 1932-ben átadott Római Olimpiai Stadion mindkét csapat otthona és a Róma látnivalók egyik kötelező eleme.

roma-lazio

Viszont nem igazán sikerült a római csapatoknak megtörni az északi gárdák hegemóniáját, emeli ki vendégszakértőnk, Kollár Aladár.

Ahogy ő mondta: „Alig több mint 30 trófea van a két csapat neve mellett az elmúlt 100 évből, ami azért is szomorú, mert például a Juventus 36 bajnoki címet szerzett már, míg a Roma és a Lazio együtt is csak ötöt.” Így a Lazio vs Roma meccs az évtizedek során nem az olaszországi hírnévért és sikerért való küzdelemről szólt, hanem inkább a városi és régiós sikerekről. Pikantériája az volt a Római Olimpiai Stadion minden egyes meccsének, hogy melyik játékos képviseli az olasz fővárost és a szurkolótáborok is különösen érzékenyek voltak arra, hogy melyik játékosuk született Rómában és melyik játszott esetleg korábban a másik csapat színeiben.

roma stadion

Ha mondani kellene kapásból két nevet, amely meghatározza a csapatok identitását, akkor Tottit és Nestát mondhatjuk. A Róma 8. királyának is nevezett Francesco Totti 44 alkalommal játszott a római rangadón, így a Lazio vs AS Roma statisztikák listáján is komoly eredménnyel büszkélhedhet.

Mondhatni, hogy ő is Róma nevezetességei közé tartozik. Totti karrierjének 28 évét végig a Romában töltötte és a legnagyobb csapatok ajánlatát utasította vissza a Roma kedvéért. Nem csak saját csapatának szurkolói, de a Lazio támogatói is kifejezetten tisztelték.  Ahogy ő mondta: „Az a város, ahol születtél, mindig a legszebb marad…Ez mindenkire így igaz.”

Alessandro Nesta pedig ugyanazt képviselte a Lazio oldalán, amit Totti a Roma oldalán. Az utánpótlás csapatok színeiben jutott el oda, hogy éveken át viselhette a Lazio kapitányi szalagját. Ő is hasonlóan látta, mint Totti: „Ha nem történtek volna a korábbiak, egész életemben a Lazio csapatában játszottam volna”.

Ha a Lazio vs AS Roma statisztikák között böngészünk eredmények szempontjából, akkor azért nem nagyon van mostanában mivel büszkélkedni a gárdáknak. Ez pedig a sportfogadás tippek tekintetében is meghatározó mostanában.

  1. A Lazio az 1980-as évek után kétszer ki is esett az elsőosztályból és majdnem a harmadik vonalba zuhant vissza.
  2.  Innen jött aztán történetük egyik meghatározó periódusa, hiszen 1999-ben 1 ponttal maradtak csak le a Serie A dobogójáról.
  3. 2000-ben viszont már be tudták húzni második bajnoki címüket.

Az ezt követő év viszont már a Roma csapatáé lett, ugyanis a nagy rivális gárda a 2000-2001-es szezonban a Juventust megelőzve lehetett olasz bajnok.

Konkluzió

Egy dolgot még mindenképp meg kell említenünk a derbi kapcsán. Ez pedig az ultrák és a politikai kapcsolatok. Mert bár egyik csapat mögött sem áll igazán ott politikai párt, de azért az évtizedek során szépen kialakult, hogy melyik ultracsoport milyen szemléletet képvisel. A Lazio egy olyan csapat, amelynek szurkolói régóta a jobboldali vonalat támogatják, egyes radikálisok pedig a fasizmust is támogatják. Ez azért okozott némi problémát a csapatnak az elmúlt években, főleg, amikor felhangzottak ilyen jellegű, mondjuk antiszemita énekek a stadionokban.

roma olimpiai stadion

A Romának van néhány nagy ultracsoportja a Curva Sudban, és általánosságban elmondható róluk, hogy baloldali érzelmű a szurkolóik nagy része, ami nem meglepő, tekintve, hogy historikusan a munkásosztályhoz kötődött az egész rajongói közösség.

A legismertebb ultracsoport az A.S. Roma mögött a Commando Ultras Curva Sud, amelyik az egyik legrégebbi ilyen csoportosulás Európában. Azt még ki kell emelni, hogy a Roma szurkolói kifejezetten agresszívebbek, mint a Lazio ultrái, de arra is volt már példa, hogy a két gárda szurkolói összefogva támadtak más csapatok szurkolóira. Szóval Róma látnivalók tekintetében a két csapat és a derbi egyértelműen fontos elem, de azért érdemes vigyázni, ha éppen akkor tévedünk Rómába, amikor meccsnap van.