Augustus mauzoleuma

Augustus Mauzóleuma (olaszul: Mausoleo di Augusto) egy hatalmas sír, melyet Augustus császár építtetett Kr. e. 28-ban Rómában. A mauzóleum a Piazza Augusto Imperatore téren található, a Via Di Ripetta sarkán, nem messze a Tiberiusz folyótól.

A mérete néhány épület blokknyinak mondható, amely a San Carlo al Corso és a Ara Pacis múzeum között terül el.

A mauzóleum belső része már nem elérhető a turisták részére, mivel sokan csentek el dolgokat a sírhelyről és ezzel megrongálták az évezredek óta fennálló síremléket. Hiába rom szerepét tölti be a 21. században, ettől függetlenül az egyik leghatalmasabb épület a Campus Martinus északi részén.

Augustus első projektje volt a mauzóleum, miután megnyerte az Actium-i csatát Kr. e 31-ben. A sírhely kör alakú volt a tervek alapján és 89 méteres átmérőjével és 45 méteres magasságával elég hatalmas sírhelyként szolgált. Az alaprajzán 5 centrikus körből állt és az alsó része volt a legszélesebb a körnek. Az alapépítmény falait fehér kőből készítették és a kövek közé törmeléket és földet raktak. A tumulus csúcsán Augustus hatalmas bronzszobra volt.

Az Augustus mauzóleum használata az évszázadok alatt picit megváltozott, hiszen például a 12. században a Colonna család számára a sírhely inkább egy erődítmény szerepét töltötte be. Mint sok más római építménynél az épületben található értékeket, építőeszközöket máshol használták fel. A 18. században bikaviadalok helyszíne volt, majd 19. századra inkább a kultúra kapott főszerepet a falai között, hiszen színházként használták. Napjainkban múzeumként használatos, amely köré ciprus fákat és örököld növényeket ültettek.